Teknoloji

Hangi Araç İçin Kaç Oktanlı Benzini Tercih Etmeli? Yanlış Seçim Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler Var!

“Daha yüksek oktan, daha iyi performans mı demek?” ya da “Arabam için hangisi en iyisi?” gibi sorular kafanızı kurcalıyorsa, doğru yerdesiniz!

Bu yazıda oktan nedir, benzin çeşitlerinin birbirinden farkları neler ve hangi oktanın sizin aracınıza uygun olduğunu detaylıca anlatacağız. Hadi başlayalım!

Oktan nedir ve ne işe yarar?

Oktan, benzinin yanma esnasında motorun verimli çalışmasını sağlamak için ne kadar direnç gösterdiğini belirten bir ölçü. Daha teknik bir ifade ile motorun yanma odasında benzinin sıkıştığı anlarda kendiliğinden patlamasını önleme yeteneği diyebiliriz.

Oktan sayısı arttıkça yakıt daha kontrollü şekilde yanıyor ve vuruntuya karşı daha dirençli hâle geliyor. Bu da daha verimli ve daha sessiz motor demek.

Oktan sayıları neye göre belirleniyor?

ASTM D910 standardı ile oktan sayısı belirleniyor. Kontrollü şekilde yakılan testte, yanma hızı basınç dalgalarının üretilmesiyle ölçüm yapılıyor. İzo-oktan yavaş ve kontrollü şekilde yanarken n-Heptan ise hızlı ve kontrolsüz yanıyor. Eğer benzinin yanma hızı, izo-oktana ne kadar yakınsa da oktan sayısı o kadar yüksek oluyor.

Oktan çeşitleri ve aralarındaki farklar neler?

95 oktan Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan yakıt türü. Standart motorlu araçlar için ideal olan 95 oktan standart yakıt olarak da geçiyor ve geniş bir araç yelpazesi barındırıyor. Eğer aracınızın yüksek performans gerektiren bir motoru yoksa yani sıradan bir binek araç kullanıyorsanız 95 oktanı tercih edebilirsiniz.

97 oktan benzin, yüksek performanslı motorlarda kullanılıyor. Genellikle spor ve performans odaklı araç sahiplerinin tercihi oluyor. 95 oktana kıyasla motorunuzu biraz daha verimli çalıştırabiliyor ve sabit bir güç sağlıyor.

98 oktan benzin ise turbo benzinli motorlar ve yarış arabaları için ideal yakıt türü. Yüksek sıkıştırma oranlarına dayanabilecek şekilde tasarlanan bu yakıt ile araç maksimum verimde çalışabiliyor. Sıradan araçlarda kullanımı ise önerilmiyor çünkü beklenen performansı sağlanmıyor.

Oktan sayısına karar vermeden önce aracınızı iyi tanıyın.

Oktan seçimi yaparken aslında aracınızın motor yapısına ve kullanım şeklinize odaklanmanız gerekir. Aracınızın kullanım kılavuzunda genellikle hangi oktan seviyesinde yakıt kullanmanız gerektiği belirtiliyor.

Yanlış oktan kullanımı ise motorunuzda performans kaybına, yakıt tüketiminin artmasına veya uzun vadede mekanik problemlere yol açabilir.

Artık bir sonraki depo dolumunda artık hangi oktanı seçmeniz gerektiğini daha iyi biliyorsunuz! Şimdi, bu bilgileri kullanarak doğru tercihi yapabilir ve yolculuğunuzun keyfini çıkarabilirsiniz.

Kaynaklar: Petrol Ofisi, True Car, American Petroleum

Bunları da inceleyebilirsiniz:

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu