Dünya

Aslında enfeksiyon nedir? Her Yıl Kaç Kişinin Enfeksiyondan Öldüğünü Duyduğunuzda Dilinizi Yutabilirsiniz

Bu mikroskobik düşmanlar görünmez olmalarına rağmen günlük yaşamımızı büyük ölçüde etkileyebilirler. Her ne kadar bazen vücudumuza girdiklerinde bağışıklık sistemimiz hızla devreye girip onları etkisiz hale getirmek için savaş başlatsa da bazen özellikle savunma sistemimiz zayıfladığında. enfeksiyonlarönemli sorunlara neden olur.

Uzun vadeli çaba için “Enfeksiyon nedir?” Sorunun cevabını bilmek, en sık görülen türleri anlamak ve bunlara karşı önlem almakla doğrudan ilgilidir. Sonra “Ne seninle ne de sensiz.” Madem bu kadar samimiyiz, bahsettiğimiz enfeksiyonlara daha yakından bakalım.

Enfeksiyonu tüm ayrıntılarıyla ele aldık:

  • “Enfeksiyon nedir?” Önce genel bir tanımla onları tanıyalım.
  • Enfeksiyonlar vücudumuza nasıl girer?
  • Dünyadaki en yaygın enfeksiyon türleri nelerdir?
    • sepsis
    • akciğer iltihabı
    • İdrar yolu enfeksiyonu
    • Menenjit
    • yara enfeksiyonları
    • Tüberküloz
    • İshal
  • Enfeksiyonlar dünya çapında ölüm nedenleri sıralamasında 4. sırada yer alıyor.
  • Enfeksiyonlara bağlı ölümler de gelir gruplarına göre farklılık gösteriyor.
  • Enfeksiyonlardan kendimizi nasıl koruyabiliriz?

“Enfeksiyon nedir?” Önce genel bir tanımla onları tanıyalım.

Mikroorganizmaların vücuda girmesi ve çoğalması ile başlayan enfeksiyonların ortasında bakteri, virüs, mantar ve parazitler gecerli. Her birinin vücuda girme yolları ve çoğalma stratejileri farklıdır.

Virüsler hücrelerimizi bir “fabrika” gibi kullanarak çoğalırken bakteriler çoğunlukla vücut sıvılarında yaşar. serbestçe çoğalır. Vücudumuzun her biriyle baş etme yöntemi de farklıdır; Bazı durumlarda antikor üretiyoruz, bazı durumlarda ise özel hücrelerimiz aracılığıyla doğrudan müdahale ediyoruz. Elbette antibiyotik tedavisi bazılarının yok olması için kuraldır.

Enfeksiyonlar vücudumuza nasıl girer?

Sürekli etrafımızda bulunan enfeksiyonları çeşitli yollarla vücudumuza alırız. Enfeksiyon yayılma türlerişu şekilde sıralanabilir:

  • Havayla:öksürme ve hapşırma yoluyla havaya yayılan damlacıklar yoluyla
  • Direkt temas:Ciltle temas veya enfeksiyonlu bir yüzeye dokunma
  • Kirlenmiş yiyecek ve su:Enfekte yiyecek veya su tüketmek
  • Kan yoluyla:Enfekte kan veya kontamine iğnelerin transfüzyonu yoluyla
  • Vektörler aracılığıyla:Sivrisinek ısırığı gibi hastalık taşıyan organizmalar

Dünyadaki en yaygın enfeksiyon türleri nelerdir?

meningokok

sepsis

Bakterilerin kan dolaşımına girip hızla çoğalmasıyla ortaya çıkan septik şok, dünyada her beş kişiden birini etkiliyor. Tedavi edilmediği takdirde organ yetmezliğine ve ölüme neden olan sepsis bazen enfeksiyona neden olan bakteri türüTanımlanamıyor ve bu durum tedavi sürecini zorlaştırıyor.

akciğer iltihabı

Nefes almada zorluk, ateş, titreme, balgam ve öksürük gibi belirtiler akciğer iltihabı dünyada beş yaş altı çocuklarda önde gelen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Bakteri ve virüslerin neden olduğu bu tür enfeksiyon akciğer iltihaplanmasıAşılamayla önlenebilecek bir durum haline gelse de birçok insanın sağlığını etkiliyor.

İdrar yolu enfeksiyonu

Bakteriler üriner sisteme girip çoğaldığında ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonları dünyadaki en yaygın enfeksiyon türlerinden biridir. İdrar yaparken yanma, idrarda kan ve keskin bir iğne batması ile kendini gösteren bu enfeksiyon genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir. Ancak bazı durumlarda enfeksiyon sepsise dönüşürse ölüme neden olabilir.

Menenjit

Bir virüs veya mantarın neden olduğu menenjit, beyni ve omuriliği çevreleyerek ciddi hasara neden olur. MeningokokBu tip en şiddetlisi olmakla birlikte kısa sürede öldürücü hale gelir.

Menenjit bu hastalıktan korunmak amacıyla birçok ülkede rutin aşı takvimine dahil edilse de ülkemizde ne yazık ki teşhis edilemiyor. ücretli aşılar içinde. Bahis hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

yara enfeksiyonları

İster ameliyat olsun, ister küçük bir yaralanma olsun, açık bir yaradan giren bakteriler vücuda yerleşerek enfeksiyonu da beraberinde getirir. kronik yaralar Her yıl dünya çapında 40 milyon insan etkileniyor. Özellikle tip 2 diyabet hastalarında, yara enfeksiyonlarısıklıkla görülüyor.

Tüberküloz

Akciğerleri enfekte eden mikobakteri tüberkülozunun neden olduğu tüberküloz Alt solunum yolu enfeksiyonu türleri birisi. İlaca karşı direnç, bu enfeksiyonu öldürücü bir ilaç olma yoluna sokuyor. Öte yandan tüberküloz aşısı dünyada en yaygın aşılar arasında yer alıyor.

İshal

5 yaş altı çocuklarda ikinci ölüm nedeni ishal olup her yıl ishal nedeniyle Yarım milyondan fazla çocuk ölüyor. İshale eşlik eden dehidrasyon nedeniyle ölümler yaşansa da son dönemde bu oranlara sepsis de eklendi. E. Coli enfeksiyonu ishalin en sık nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir.

Enfeksiyonlar dünya çapında ölüm nedenleri sıralamasında 4. sırada yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2019 raporuna göre bulaşıcı hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Dünya çapında 7,7 milyon ölümün nedeni 33 çeşit bakterinin neden olduğu enfeksiyonlarla temas halindedir. Bu, tüm küresel ölümlerin 8’de 1’ine eşittir.

Alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığı oldu ve dördüncü sırada yer aldı. 2000 yılında bu enfeksiyona bağlı ölüm sayısında 460 bin azalma yaşandı. 2019 raporlarında alt solunum yolu enfeksiyonuna bağlı ölümlerin sayısı 2,6 milyon olarak gösteriliyor.

HIV/AIDS 2000 yılında en çok ölüme yol açan 10 neden arasında yer alırken, bu enfeksiyon türü 2019 verilerine dahil edilmiyor. HIV ve AIDS ölüm oranları2019 yılında ise yüzde 51 oranında azalarak 19. sıraya geriledi.

Enfeksiyonlara bağlı ölümler de gelir gruplarına göre farklılık gösteriyor.

Düşük gelirli ülkelerde yaşayan insanların ölüm oranları bulaşıcı hastalıkların sayısı Daha. İlk 10’da sıtma, tüberküloz ve HIV/AIDS yer alıyor. Her üçünde de 2000 yılına göre bir azalma var. En büyük düşüş yine yüzde 59 ile HIV/AIDS’te.

Yüksek gelirli ülkelerdeki ölümler için alt solunum yolu enfeksiyonları6. sırada yer alıyor.

Enfeksiyonlardan kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Kendinizi enfeksiyonlardan korumanın birçok yolu vardır. Yaşam tarzımızda belirli noktalara dikkat etmemiz, enfeksiyonlardan mümkün olduğunca uzak durmamız ve tıbbın getirdiği bazı korunma sistemlerinden faydalanmamızda fayda var. COVİD-19, grip, Tüberküloz ve menenjit gibi bazı enfeksiyonlara karşı korunmak için aşılar bulunmaktadır. Tabii aşıdan sonra enfeksiyon kapmakBu mümkündür, ancak belirtiler genellikle daha az şiddetli olabilir.

Güvenli gıda olduğu sürece enfeksiyon önleme prosedürleri arasında. Tüm meyve ve sebzeleri iyice yıkamak, pişmemiş veya az pişmiş deniz ürünlerinden kaçınmak, yiyecek hazırlama yüzeylerini sabun ve su ile yıkamak yapılabileceklerden sadece birkaçıdır.

Günlük alışkanlıklarımızda değişiklik yapmak da hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Yemek hazırlamadan önce ve tuvalete gittikten sonra elleri yıkamak, hapşırırken veya öksürürken ağız ve burnu kapatmak, bulaşıcı hastalığı olan kişilerle temastan kaçınmak, kirli su içmemek, herhangi bir cinsel ilişkide bulunmamak gibi hijyen kurallarının yanı sıra. prezervatif kullanEnfeksiyondan korunma yöntemleri arasındadır.

Bilimdeki ilerlemeler bu hastalıklarla mücadelede daha iyi yöntemler geliştirmesine, koruyucu sağlık hizmetlerinin ve aşıların yaygınlaşmasına rağmen, hijyen standartlarını yükseltmekve erken tanı ve tedavinin önemi enfeksiyon hastalıklarının kontrolünde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır.

Kaynaklar: DSÖ, Ulusal Tıp Kütüphanesi, Queensland Avustralya Üniversitesi, Cleveland Kliniği, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri

Sağlık bölümünde yer alan diğer içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu