Ekonomi

Körfez Ülkelerinden Türkiye’ye Enerji İşbirliği İlgisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Körfez ülkelerinden Türkiye’ye ciddi ilgi olduğunu belirterek, “Suudi Arabistan ile önemli bir enerji iş birliği kurmayı hedefliyoruz. Maddi miktar netleşmedi. 4-5 bin megavatlık yenilenebilir enerji projesiyle ilgileniyoruz.” söz konusu.

Bayraktar, A Haber’de katıldığı programda Türkiye’nin enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez varyantı kapsamında resmi ziyarette bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile iktidar iş birliğinin ele alındığını hatırlatan Bayraktar, Suudi Arabistan ve Katar’ın da Türkiye ile enerji projeleri geliştirmek istediğini söyledi.

Bayraktar, son iki aydır ağırlıklı olarak BAE ile gerçekleştirilebilecek enerji projelerine odaklandıklarını belirterek, “BAE ile toplam 50,7 milyar dolarlık bir dizi anlaşma var. Bunun 29,7 milyar doları enerji. Enerji projelerinde ana kısım yenilenebilir enerji, rüzgar, güneş. Offshore rüzgar enerjisi projeleri, doğalgaz ve hidrojen ve yeşil amonyak üretimini içeren bir proje setimiz var.” dedi.

Körfez ülkelerinin Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji alanına ilgi gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, “Türkiye’ye yatırım yapan firmalar ülkemizi bildikleri için Suudi Arabistan ile bu anlamda önemli bir enerji iş birliği kurmayı hedefliyoruz. 4-5 bin megavatlık yenilenebilir enerji projesiyle ilgilendiklerini görüyoruz. Çevre ülkelerde hem elektrikte hem de doğal gazda bölgesel işbirliğini geliştirmek istiyoruz. BAE ve Suudi Arabistan’ın orada da istek ve taleplerinin olduğunu gördük.” değerlendirmesini yaptı.

Yenilenebilir enerjide 5 bin megavatlık yatırım hedefi

Türkiye’nin 2035 yılına kadar her yıl 3 bin 500 megavat güneş ve 1500 megavat rüzgar enerjisi yatırımı yapmayı hedeflediğine işaret eden Bayraktar, “Devamlı elektrik üretebilen bir elektrik santrali düşündüğümüzde hayata geçirdiğimiz zaman yaklaşık 6 yeni Atatürk Barajı’nı devreye almış olacağız. bu projeler.” ifadesini kullandı.

İklim değişikliğiyle mücadele, dışa bağımlılığın azaltılması ve arz güvenliği için nükleerin Türkiye’nin enerji sepetine girmesi gerektiğini belirten Bayraktar, “Akkuyu, 27 Nisan’da yakıtın sahaya gelmesiyle nükleer tesis statüsü kazandı. İnşallah 2024 yılında ilk elektriği bu sahadan, ilk reaktörden üretmek istiyoruz.Böylece önümüzdeki yıllarda diğer reaktörlerin devreye girmesiyle Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’u yaklaşık 4 ile Akkuyu’dan karşılanmış olacak. reaktörler.” dedi.

Bayraktar, yeni nükleer enerji projelerine ilişkin şunları söyledi:

“Trakya projesi için Çin Halk Cumhuriyeti ve ilgili şirketlerle yoğun bir şekilde müzakere ediyoruz. Müzakerelerimiz değerli bir olgunluğa ulaştı. Rosatom ile Sinop’ta bir başka projede de yıllardır çalışıyoruz. Güney Kore de projeyi yansıtmak istiyor. Bu konudaki tecrübesini ülkemize kazandırıyor. Onlarla Türkiye’de görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki aylarda bunları sonuçlandırarak bu konuda sahada fiili çalışmalara başlamayı hedefliyoruz.”

Bakan Bayraktar, küçük modüler reaktörler konusunda ABD ve İngiltere ile iş birliğinin değerlendirildiğini de söyledi.

Türkiye’nin 2053’te karbon nötr olma hedefine değinen Bayraktar, “Net kaynak ve teknoloji ihracatçısı bir Türkiye hedefimiz var.” söz konusu.

haber-umraniye.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu