Haber

Yozgat’ta viral üst solunum yolu şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısı arttı

Yozgat’ta viral üst solunum yolu şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısı arttı

YOZGAT – Yozgat Şehir Hastanesi Başhekim Uzmanı. Dr. Mustafa Kozan, hava sıcaklığındaki değişkenlik nedeniyle viral üst solunum yolu hastalıklarının arttığını söyledi.

Yozgat’ta son bir ayda viral üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle hastanelerin acil servislerine başvuranların sayısında artış yaşandı. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yorgunluk, hapşırma, öksürük, burun akıntısı gibi belirtiler yaşayan vatandaşlar acil servislere başvurdu. Uzmanlar, vatandaşlardan bu dönemde fiziksel dirençlerini güçlendirmelerini isteyerek, vatandaşları maske, mesafe ve hijyen tedbirlerini davranış biçimi haline getirmeleri konusunda uyardı.

“Bağışıklık sistemini güçlendirin”

Başhekim Uzman, son bir ay içinde çok sayıda hastanın viral üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle Yozgat Şehir Hastanesi acil servisine başvurduğunu açıkladı. Dr. Mustafa Kozan, “Şu an itibariyle hastalığın viral bir salgın olduğu ortada. Acil servislere çoğunlukla öksürük, baş ve kas ağrısı, geniz akıntısı ve ilerleyen dönemlerde balgam gibi şikayetlerle başvuru yapılıyor. ve zatürre dediğimiz ateş ve belirtileri.Son 2 haftada bu şikayetler arttı.Özellikle zatürreye dönüşen viral üst solunum yolu enfeksiyonları daha da arttı.Tüm hastalarımızın öncelikle bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri gerekiyor. Bol su içmeleri, meyve ve sebze tüketimini artırmaları gerekiyor. Çünkü bağışıklık sistemi güçlendikçe viral hastalıklardan zatürreye geçiş riskini azaltacağız ve hastalığı rahat bir şekilde yöneteceğiz. ” ” söz konusu.

“Bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat edilmeli”

Viral üst solunum yolu hastalığı olanların doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmaması gerektiğini belirten Kozan, “Acil servise başvuran hastalarımıza antiviral dediğimiz virüslere karşı etkili ilaçlar yazıyoruz. Bu ilaçlar hastaların iyileşmesini sağlıyor. Hastalığın daha hafif seyretmesi ve hastalığın tedavi sürecinde etkili olmasının yanı sıra zatürreye geçiş oranını da azaltıyor.” “Bütün hastalarımıza istirahat öneriyorum ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmelerini istiyorum. Halk arasında bilinçsiz antibiyotik kullanımı çok fazla ama bu antibiyotikler virüslere etkili değil. Antibiyotikler hiçbir durumda danışılmadan kullanılmamalıdır. Bu salgında doktor muayenesi sonrasında antiviraller önerilmeli, doktorumuza danışmadan antibiyotik kullanılmamalıdır.” konuştu.

“Bu dönemde maske kullanımına dikkat edin”

Salgın döneminde maske-mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğini hatırlatan Kozan, “Mevsim geçişleri hastalığı çok etkiliyor, soğuk hava da kendini hissettiriyor, bağışıklık sistemi zayıf olan ve yavaş çalışan insanları etkiliyor. Salgın bir virüstür, hızla bulaşır çünkü salgın solunum yoluyla bulaşır.” “Bulaşıcıdır ve çabuk yayılabilir. Bu dönemde özellikle halka açık yerlerde maske kullanılmalıdır. Maske kullanmak hastalığın seyri açısından çok daha faydalı olacaktır.” Sözlerine yer verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu