Ekonomi

8 binin üzerinde kar satışı yaşanabilir: Borsada düzeltme olur mu?

Borsa İstanbul kesintisiz yükselişini sekizinci haftaya taşırken; rekor serisini yeni haftanın ilk işlem gününde de sürdürdü. Endeks 8000 puana yaklaşıyor. Özellikle seçim belirsizliğinin geride kalmasıyla birlikte güçlü bir performans sergileyen BİST 100 endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 40, seçimin sonuçlanmasından bu yana ise yüzde 68 artış kaydetti.

Ekonomim’den Şenay Zeren’in haberine göre Enflasyonda beklenen bozulmanın etkisiyle borsada yeni zirvelerin test edilebileceği tahmin edilirken, süreç hacmi de rekor seviyelerde ve borsadaki yabancı yatırımcı oranındaki artış devam ediyor. Piyasa profesyonelleri borsada bir düzeltme yaşanabileceğine işaret ederken, bunun daha sağlıklı bir görünüme işaret edebileceğini vurguluyor. Uzmanlara göre olası kar realizasyonu 8200 puan seviyesinde gerçekleşebilir. Dönem olarak 21 Ağustos prestiji ile bilanço döneminin sona ereceğine işaret edilmektedir. Kârın gerçekleşmesinin ardından borsaya yeni girişlerin daha cazip hale geleceği de belirtiliyor. Düzeltme hareketinde yatırımcıları panik satışlardan uzak durmaları konusunda uyaran uzmanlar, borsada ana trend olarak yanların zirvede olduğunu iddia ediyor.

Borsaya dolar bazında baktığımızda son 7 haftadır yükselen endeks; yıl boyunca yüzde 3 kaybederken; Seçimden bu yana yüzde 25 kazandı. Halen 290 dolarda seyreden BİST 100 endeksi dolar bazında rekorunu Kasım 2010’da 510 puana çıkararak görmüştür.

‘RASYONEL’E DÖNÜŞ SATIN ALINDI’

Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu, “Borsa endeksi seçimden bu yana yüzde 68 arttı. Seçimlerin ardından Türkiye’nin ekonomi yönetiminde ciddi değişiklikler oldu. Rasyonel getiri olarak ifade edilen bu değişimlerin borsada alındığını gördük. Hisse senetlerinde mevcut risk iştahının devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu noktada zaman zaman kar satışları görmek mümkündür. 8200 seviyesi endekste önemli bir teknik hedef konumuna geldi. Bu seviyelerden kar satışları olabilir” dedi. Bilançonun 21 Ağustos’ta bitmesi ile birlikte kar satışı için uygun bir yer olabileceğine işaret eden Turşucu, şöyle devam etti: Kar satışı durumunda baz olarak 7400 seviyesi takip edilebilir. Ancak ben endeksin üst trendini bozacak derinlikte kârlı satışlar beklemiyorum. Borsadaki yükseliş potansiyeli gelecekte de devam edecek. Dolayısıyla olası kar satışları yatırımcılar için yeni fırsatlar sunabilir. Eylül ayında ikna edici bir OVP’nin açıklanmasının ardından yabancı ilgisinin daha da artabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde bankacılık, otomotiv, havacılık, perakende ve çimento segmentlerinin lokomotif olmaya devam etmesini, sigorta, petrokimya, yazılım ve enerji segmentlerinin ise borsada takviye sağlamaya devam etmesini bekliyorum.

‘OLASI KÂRIN GERÇEKLEŞMESİ HER ŞEYİ DAHA SAĞLIKLI YAPABİLİR’

Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Batuhan Özşahin, “Ekonomi programındaki rasyonelleşme açıklamaları ve atılan adımlar piyasaya olan inancı desteklerken, TL mevduat faizlerindeki önemli düşüş borsaya alternatifi geri plana itti. 2. çeyrek bilançolarının havacılık ve otomotiv branşlarında güçlü olması beklenirken beklentilerin üzerinde sonuçlarla karşılaştık. Bankacılık ve sigortacılık sektörü ise çok daha yeterli sonuçlar açıkladı ve bunları iki sürpriz bölüm olarak değerlendirebiliriz. Emtia bölümünde daha zayıf sonuçlar verdiğini görüyoruz; Endeksin ulaştığı 7800 seviyesinden 8000-8200 bandına kadar yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz. Kar elde etme her şeyi daha sağlıklı hale getirecektir. Burada da geleceğimiz noktanın 7200 puan, altındaki kıymetli tabanın da 6800 olduğunu düşünüyoruz.” Özşahin, segmentlerle ilgili olarak, “Enflasyon yeniden yükselmeye başlarken, bankacılık bölümünün TÜFE’ye endeksli kağıtlarla daha yüksek kar elde edeceğini düşünüyoruz. Yükselen kredi faiz oranlarının tüketici kesimlerinin geri kalmasına neden olacağını söyleyebiliriz. Enflasyonun olumlu etkilediği sektörlerden biri de gıda perakendeciliğidir. Bu dönemlerde geçen seneden de gördüğümüz gibi hem cirolarını hem de kar marjlarını yüksek tutmayı başarıyorlar.”

YABANCI PAYI YÜZDE 31’E ÇIKTI

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Volkan Mağazacık, “Hızla fiyatlanan ve kısa vadeli beklentileri tüketen endekste yorgunluk belirtilerinin başladığını söylemek mümkün. Orta-uzun vadeli yeni bir hikaye yaratmaya başladığımızı göz önünde bulundurursak, kısa vadedeki hızlı yükselişin ardından önümüzdeki günlerde bir nebze olsun bir soluklanma ve konsolidasyon arzusu ön plana çıkabilir. Endeks için stratejik olarak 3.00-3.25$ (yıl sonu kur tahminimizle 8800-9000) yılsonu hedefimiz var. 8000-8200 civarında başlayabilecek olası bir düzeltme sürecinde takviye olarak 7400 ve 7100 seviyelerini takip edeceğiz. Özellikle 7100 seviyesine olası dönüşte bu trendin dışında kalan yatırımcıların reel kesim ve hisse tercihleri ​​ile trende dahil olabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada perakende, gıda, dokuma, teknoloji, havacılık ve bankacılık branşlarının yılın geri kalanında cazip görünmeye devam ettiğini düşünsek de pay bazında değerlendirmelerin de dikkate alınması gerekiyor. Seçim sonrası dönemde de 2 milyar dolar civarında yabancı girişi gerçekleşirken, yabancı payı yüzde 27’den yüzde 31’e çıktı. Ancak gelen yabancıların kısa vadeli fırsatlar arayan daha agresif hedge fonlar olduğu kanaatindeyiz. Kalıcı ve uzun vadeli yabancı girişi için enflasyonda kalıcı düşüş ve daha sıkı para politikası duruşunun benimsenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu