Ekonomi

Morgan Stanley, Erdoğan’ın “sıkı para politikası” mesajının ardından Türkiye için faiz oranı tahminlerini yükseltti

Dün Orta Vadeli Program (OVP) açıklandıktan sonra ABD’nin önde gelen bankalarından Morgan Stanley bugün değerleme notu yayınladı. Bankanın iki ekonomisti Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk’un imzaladığı “OVP: Daha fazla sıkılaştırma geliyor” başlıklı notta, yeni faiz varsayımlarına da yer verildi. Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizi beklentisini 2023 sonu için yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltti.

SEÇİMLERDEN SONRA YÜZDE 40’A YÜKSELMESİ BEKLENİYOR

Banka, TCMB’nin Eylül ayı toplantısında faiz oranlarını 500’er baz puan, Ekim ve Kasım toplantılarında ise 250’şer baz puan artırmasını, böylece reel faizlerin 2023 sonunda pozitif bölgeye geçmesini bekliyor. -2024 enflasyon beklentisi yüzde 33. Banka, TCMB’nin Mart 2024’teki seçimlerden sonra politika faizini yüzde 40’a çıkarmasını bekliyor.

TEMMUZ AYINDA 250 BAZ PUAN ARTIŞI

Yeni TCMB yönetimi politika faizini Haziran toplantısında 650 baz puan, Temmuz toplantısında 250 baz puan, Ağustos toplantısında ise 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkarmıştı.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASINI YAPTILAR

Banka, faiz iddialarını artırma gerekçesi olarak sıkı para politikasına verilen siyasi takviyeyi, OVP’de enflasyonla mücadeleye verilen güçlü vurguyu ve OVP’de yer alan enflasyon tahminlerindeki yukarı yönlü riskleri gösterdi. Erdoğan’ın dünkü OVP toplantısındaki açıklamasına dikkat çeken ekonomistler, bu açıklamanın sıkı para politikasına yönelik daha güçlü siyasi desteği yansıttığına dikkat çekti.

“MEVCUT İŞLEMLER DENGESİNİ İYİLEŞTİRECEĞİZ”

Erdoğan, dün OVP’nin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, “Sıkı para politikasının desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye indirip cari dengeyi iyileştireceğiz.” dedi.

“MEVDUAT İADE” AÇIKLAMASINI İMZALADILAR

Erdoğan’ın dün döviz korumalı mevduattan (KKM) TL mevduata geçiş niyetini getirdiğine dikkat çeken Morgan Stanley ekonomistleri, bu açıklamanın aynı zamanda 2024’te faizlerin daha yüksek olacağı iddiasını da desteklediğini belirtti. Erdoğan dün yaptığı konuşmada ayrıca “Kur istikrarının sağlandığı bir zeminde Döviz Korumalı Mevduatlarımızın Türk lirası mevduata dönüşmesinin önünü açacağız.” dedi.

haber-canakci.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu